Gimnazijalci

Gimnazija Kruševac

Jelena Popadić Sumić rođena je u Kruševcu 1981. godine, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti, smer – dramaturgija i završila postdiplomske Studije pozorišta na ovom fakultetu.

Dobitnik je specijalne Sterijine nagrade za adaptaciju i postavku komada „Svinjski otac“ Aleksandra Popovića na 50. Sterijinom pozorju 2005. Iste godine dobitnik je nagrade Fakulteta dramskih umetnosti, „Josip Kulundžić“, „za izuzetan uspeh u oblasti pozorišta, filma, radija, televizije ili kritike, za delo koje je javno izvedeno ili publikovano u uglednom časopisu“. Pobednik je internacionalnog konkursa bečkog pozorišta „Menchenbuehne Theater“ sa dramom „Gavranov krst“ 2004. godine i pobednik internacionalnog konkursa „Pisateljska soba/pisateljska jazbina“ u Sloveniji 2009. godine.

Izvedeno joj je više radio drama („Tajna mansarde“, „Čvrčak na ognjištu“, „Velika tajna“, „Očev trs“, „Među ljudima“, „Smetnje na razglasu“ i dr.), ima bogato televizijsko iskustvo, a u pozorištu su joj izvedeni originalni komadi („Mila“ i „Gavranov krst“), kao i dramatizacije i adaptacije („Svinjski otac“, „Pozovi M radi preljube“, „Kleveta“). Mjuzikl za decu „Kohio“ je objavljen u ediciji „Savremena srpska drama“ i preveden na slovenački jezik.

Bila je glavni i odgovorni urednik Biltena Festivala „Joakim Vujić“. Inicijator je pozorišnog časopisa „Klaka“, čiji je glavni i odgovorni urednik bila u periodu 2009/2010. godine. Časopis je pratio rad profesionalnih pozorišta koja se nalaze „južno od Save i Dunava“. Već godinama je stalni saradnik časopisa Udruženja dramskih umetnika Srbije, LUDUS.

Najbogatije profesionalno iskustvo je televizijsko: autor je serije „Sa Ti na Vi“, „I ja bih da budem glumac“, „Buđenja“ o deci iz SOS sela u Sremskoj Kamenici), scenarista dokumentarnog filma o Josipu Kulundžiću „Fragmenti o Maestru“, serije za decu „Svemirska princeza“, „Restorančić ’Zalogajčić’“, Autor je songova u seriji „Kukuriku šou“ itd. Zaposlena je kao urednik u RTS-u u Redakciji dečjeg i školskog programa, gde je urednik i scenarista emisije „Plava ptica“.

Živi, sanja i radi u Beogradu, udata je i ima sina Karla.