Gimnazijalci

Gimnazija Kruševac

DR MIŠA ĐURKOVIĆ

Rođen 24.08.1971. u Beogradu. Odrastao i srednju školu završio u Kruševcu.

Obrazovanje

– Doktorat Liberalizam i država: politička filozofija Džona Stjuarta Mila, odbranjen u julu 2005 na Filozofskom fakultetu u Beogradu, odsek za filozofiju, gde je završio i osnovne studije 1996. i magistrirao 2001.
– Kredibel škola (danas Beogradska otvorena škola), generacija 1995/96.
– 1997 primljen na London School of Economics (magistarski program iz oblasti političke teorije) ali zbog nedostatka finansija odustao.
– 1990. Škola rezervnih oficira (6 meseci) u Zadru.

Radno iskustvo

– Stalno zaposlen kao naučni saradnik na Institutu za evropske studije u Beogradu od 1.3. 1999. Obavljao funkciju predsednika naučnog veća (2007-2010), a danas je rukovodilac osnovnog projekta Instituta. Već šestu godinu zaredom uređuje naučnu tribinu Instituta.
– Od 2008 do danas: Konsultantski poslovi za niz međunarodnih kompanija –praćenje i analiza političke i ekonomske situacije u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori
– Od 2006 do 2008 bio angažovan kao savetnik predsednika Srpske liste u Crnoj Gori Andrije Mandića. Učestvovao u osmišljavanju i izvođenju kampanje za republičke izbore 2006 (15% glasova) i predsedničke izbore 2008 (19.6%)
– Vodio kampanju za promenu zakona o državljanstvu Republike Srbije i uvođene dvojnog državljanstva za Srbe van Srbije u novembru 2007.
-Tokom 2005 bio oko sedam meseci na dužnosti Savetnika za politička pitanja u kabinetu Predsednika Vlade Srbije.
– Oko pola godine tokom 2005. bio na mestu Sekretara državnog saveta za Kosovo i Metohiju.
– Asistent na programu obuke članova javne administracije iz oblasti Evropskih integracija, koji je Fakultet Političkih Nauka organizovao od maja do oktobra 2003.
– Držao brojna uspešna predavanja iz oblasti kojima se bavi.
– Član Uređivačkog odbora časopisa Međunarodni problemi koji izdaje Institut za Međunarodnu Politiku i Privredu.
– Organizovao i koorganizovao mnoštvo konferencija, okruglih stolova, humanitarnih kampova… Široko i bogato iskustvo u raznim nevladinim organizacijama.
– Česta saradnja sa vodećim pisanim medijima u Srbiji kao što su Politika, NIN, Evropa, Nedeljnik. Pisao i za New Europe, Prizmu, Vreme, Glas javnosti, Dnevnik, Blic, Analitički servis Medija centra, rusku informativnu agenciju IAREX.
– Iskustvo u oblasti političkog konsaltinga i političke analize.

Polja istraživanja
– Filozofija, politička i pravna filozofija, generalna politička teorija
– Nacije, nacionalizmi, pitanja nacionalnog identiteta u sklopu međunarodnih odnosa.
– Analiza popularne kulture, (popularne muzike, televizijskih serija, crtanih filmova) propagande i upotrebe masovnih medija u ideološke svrhe.
– Praćenje procesa transformacije srpskog društva i posebno političkog sistema.
– Evropske integracije